Παιδοδερματολογία

 
Η Παιδοδερματολογία αποτελεί κλάδο της Δερματολογίας και περιλαμβάνει το σύνολο των δερματικών εκδηλώσεων και παθήσεων που εμφανίζονται στα παιδιά.

Μερικά από τα συνηθέστερα δερματολογικά νοσήματα που εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία είναι τα ακόλουθα:
 
ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ/ΕΚΖΕΜΑ
 
Η Ατοπική Δερματίτιδα ή Έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση που στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται κατά τη βρεφική ή παιδική ηλικία, ενώ μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή.
Ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο της «Ατοπίας». Η «Ατοπία» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια προδιάθεση για ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις και ένα σύνολο εκδηλώσεων, όπως η Ατοπική Δερματίτιδα, το Αλλεργικό Άσθμα και η Αλλεργική Ρινίτιδα.
Στα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας περιλαμβάνονται:
  • Η διαταραγμένη λειτουργία του δέρματος ως προστατευτικού φραγμού
  • Γενετική προδιάθεση
  • Ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η ατοπική δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρότητα του δέρματος, κνησμό και εξάνθημα, η εντόπιση του οποίου διαφέρει ανάλογα με την ηλικία.
Έτσι, στα βρέφη εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ στα παιδιά και στους ενήλικες εντοπίζεται συνήθως στα βλέφαρα, στο λαιμό, στην εσωτερική επιφάνεια των αγκώνων και των γονάτων και τέλος στα χέρια.
Οι προσβεβλημένες περιοχές συχνά επιμολύνονται από βακτήρια (και ιούς), συνηθέστερα από σταφυλόκοκκο, με αποτέλεσμα το σχηματισμό βλαβών με πύον και ορορροή.
Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπικά σκευάσματα (κρέμες) ή και φαρμακευτική αγωγή από το στόμα σε πολύ ανθεκτικές και σοβαρές περιπτώσεις, καθώς και σε περιπτώσεις επιμολύνσεων από βακτήρια ή ιούς.
Για την πρόληψη των εξάρσεων της νόσου, καθοριστικό ρόλο παίζει ή σωστή περιποίηση του δέρματος και η αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων.
Η ιατρός Κιριμλίδου Αικατερίνη διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της Ατοπικής Δερματίτιδας νεογνών, βρεφών και παίδων.
Στο ιατρείο μας παρέχονται ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των εξάρσεων της νόσου, καθώς και συμβουλές για τη θεραπεία συντήρησης και την πιθανή συσχέτιση με τροφικές αλλεργίες.
 
 
 
ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ (Νινίδα)
 
ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΣ
 
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΠΙΛΟΙ (ΕΛΙΕΣ)
 
ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ
 
ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
 
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟ ΚΑΙ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ
 
ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ
 
ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ
 
ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Η ιατρός Κιριμλίδου Αικατερίνη διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας νεογνών, βρεφών και παίδων.

Παρέχονται ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των εξάρσεων της ατοπικής δερματίτιδας, καθώς και συμβουλές για τη θεραπεία συντήρησης και την πιθανή συσχέτιση με τροφικές αλλεργίες.
 
 
 

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Κιριμλίδου Αικατερίνη

 
Ιατρείο Θεσσαλονίκης: Μητροπόλεως 57
546 23 Θεσσαλονίκη
 
Τηλέφωνο:+302310269201
 
Δευτέρα-Παρασκευή 09:00 - 21:00
κατόπιν ραντεβού.
 
 
 
Ιατρείο Τρικάλων: Βύρωνος 12, 42100 Τρίκαλα
 
Τηλέφωνο:+302431077243
 
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού
 
 
 
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
 
 
 
 
 
 
AAD
 
 
 
EADV
 
 
 
ΕΔΑΕ
 
 
 
General Medical Council
 
 
 
HDS
 
 
 
International Dermoscopy Society