Σπίλοι και Μελάνωμα

 

Σπίλοι

 
 
 
Οι "Κοινοί" Σπίλοι (ελιές) ανευρίσκονται στην πλειονότητα των ανθρώπων σε μικρούς ή μεγαλύτερους αριθμούς. Μπορεί να είναι παρόντες από τη γέννηση "Συγγενείς Σπίλοι", οι περισσότεροι όμως εμφανίζονται κατά την παιδική/εφηβική ηλικία ή κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή.
Κάποιοι σπίλοι είναι επίπεδοι, άλλοι προεξέχουν από το δέρμα, ενώ το χρώμα τους ποικίλλει. Οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι, ασυμπτωματικοί και δε χρήζουν καμίας θεραπείας. Εξαιρούνται αυτοί που τραυματίζονται συχνά, καθώς και αυτοί που εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 45-50 ετών.
Από την άλλη, οι "Δυσπλαστικοί" Σπίλοι χαρακτηρίζονται συνήθως από μεγαλύτερο μέγεθος, ποικιλοχρωμία ή ασυμμετρία. Παρότι συχνά είναι καλοήθεις, έχουν κάποια "άτυπα" και ύποπτα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να θυμίζουν αυτά του Μελανώματος. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η στενή παρακολούθηση ή και η αφαίρεση τους.

Το ιατρείο μας είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα Ψηφιακής Δερματοσκόπησης και Χαρτογράφησης Σπίλων (ελιών), απευθυνόμενο τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Η Χαρτογράφηση Σπίλων είναι ο ασφαλέστερος και πιο σύγχρονος τρόπος ψηφιακής αποθήκευσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όλων των ύποπτων βλαβών του δέρματος και δημιουργίας εξατομικευμένου ψηφιακού αρχείου για παρακολούθηση πιθανών αλλαγών και πρόληψη του μελανώματος και άλλων δερματικών καρκίνων.
 

Κακοήθες Μελάνωμα

 
 
 
Κακοήθες μελάνωμα
 
 
 
Το μελάνωμα προέρχεται από μελανοκύτταρα της επιδερμίδας και είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί είτε σε υγιές δέρμα είτε σε προϋπάρχοντα σπίλο.
 
 
 
 
Το μελάνωμα όταν πρωτοεμφανίζεται συχνά μοιάζει με σπίλο. Καθώς αναπτύσσεται όμως, εμφανίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία ένας εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να αναγνωρίσει εγκαίρως. Αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στο σωστό χρόνο, έχει πολύ καλή πρόγνωση και έως πλήρη ίαση. Αντίθετα, οι προχωρημένοι όγκοι συνήθως συνοδεύονται από μεταστάσεις και χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης.

Η ιατρός Κιριμλίδου Αικατερίνη είναι εξειδικευμένη στη διάγνωση του μελανώματος με τη χρήση της Δερματοσκόπησης , καθώς έχει συμμετάσχει σε course του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Graz στην Αυστρία το 2015 (International Short Course on Dermoscopy), ενώ είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης (International Dermoscopy Society) και της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοσκόπησης.
 
 
 

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Κιριμλίδου Αικατερίνη

 
Ιατρείο Θεσσαλονίκης: Μητροπόλεως 57
546 23 Θεσσαλονίκη
 
Τηλέφωνο:+302310269201
 
Δευτέρα-Παρασκευή 09:00 - 21:00
κατόπιν ραντεβού.
 
 
 
Ιατρείο Τρικάλων: Βύρωνος 12, 42100 Τρίκαλα
 
Τηλέφωνο:+302431077243
 
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού
 
 
 
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
 
 
 
 
 
 
AAD
 
 
 
EADV
 
 
 
ΕΔΑΕ
 
 
 
General Medical Council
 
 
 
HDS
 
 
 
International Dermoscopy Society