Συνήθεις Παθήσεις

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Κλινικής Δερματολογίας

ΙΑΤΡΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΚΜΗ

Η ακμή ή «κοινή ακμή» (acne vulgaris) είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις του δέρματος και σχετίζεται με αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Εντοπίζεται, επομένως, στα πιο λιπαρά σημεία του δέρματος, που είναι το πρόσωπο, το στήθος, οι ώμοι και η πλάτη. Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβεία και στη νεαρή ενήλικη ζωή, όμως, όλο και συχνότερα πλέον προσβάλλει και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Οφείλεται στην απόφραξη των πόρων των σμηγματογόνων αδένων από σμήγμα και νεκρά κύτταρα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της ακμής: μαύρα και λευκά στίγματα, ανοιχτοί και κλειστοί φαγέσωρες αντίστοιχα (φαγεσωρικη ακμή). Σε άλλες περιπτώσεις, εμπλέκονται και βακτήρια που υπάρχουν στην επιδερμίδα και πολλαπλασιάζονται στο παγιδευμένο σμήγμα, προκαλώντας φλεγμονή και εμφάνιση επιφανειακών κόκκινων σπυριών με ή χωρίς πύον στο δέρμα, βλατίδες και φλύκταινες αντίστοιχα (βλατιδοφλυκταινώδης ή φλεγμονώδης ακμή). Σπανιότερα, έχουμε την εμφάνιση βαθύτερων και επώδυνων βλαβών, των κύστεων (κυστική ακμή).

 

Η ακμή μπορεί να προκαλείται ή να επιβαρύνεται από ορμονικές διαταραχές, αλλά και από το στρες, διατροφικούς παράγοντες και φυσικά ακατάλληλα προϊόντα skincare ή makeup. Για την αντιμετώπισή της χρειάζεται τοπική φαρμακευτική αγωγή με κρέμες (συνήθως για τα αρχικά στάδια) ή συστηματική αγωγή με χάπια από το στόμα για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ενίοτε ενδείκνυται η αφαίρεση των στιγμάτων με ιατρικό καθαρισμό ή ακόμα και peeling ειδικά για την ακμή.

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία και η προσαρμογή της ρουτίνας των καθημερινών προϊόντων περιποίησης του δέρματος από το δερματολόγο σας.

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ (ROSACEA)

Η ροδόχρους νόσος εμφανίζεται συνήθως κατά την ενήλικη ζωή. Είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει, κυρίως, το κεντρικό τμήμα του προσώπου.

 

Ανάλογα με τη σοβαρότητά της ταξινομείται σε 4 τύπους:

  • Τύπος 1: ο πιο συχνός τύπος, χαρακτηρίζεται από ερύθημα προσώπου και ευρυαγγείες.
  • Τύπος 2: ερύθημα και σπυράκια με ή χωρίς πύον.
  • Τύπος 3: χαρακτηρίζεται από οίδημα και πάχυνση του δέρματος κυρίως στην περιοχή της μύτης, καθώς και ερυθρότητα.
  • ⦁ Τύπος 4: οφθαλμική ροδόχρους νόσος με ερύθημα, ξηρότητα, τσούξιμο και φαγούρα στα μάτια.

 

Η ροδόχρους νόσος επιδεινώνεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων: ήλιος, stress, καφές, αλκοόλ, καρυκεύματα, ζεστά ροφήματα και έκθεση σε θερμότητα. Αντιμετωπίζεται με τοπική ή συστηματική (από το στόμα) αγωγή (ανάλογα με τη σοβαρότητα) και αποφυγή των προαναφερθέντων επιβαρυντικών παραγόντων.

ΛΕΥΚΗ

Η λεύκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και οφείλεται στην καταστροφή των μελανοκυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών περιοχών στο δέρμα.


Προσβάλλει περίπου το 1% με 2% του γενικού πληθυσμού. Συχνά συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς και σακχαρώδη διαβήτη. Η λεύκη είναι μια χρόνια νόσος με βραδεία, συνήθως, εξέλιξη. Δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του ασθενούς.


Η θεραπεία γίνεται με τοπικές κρέμες, φωτοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο. Για τους ασθενείς που πάσχουν από λεύκη, πολύ σημαντική είναι η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας, καθώς το προσβεβλημένο δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία.

ΜΕΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ

Το μέλασμα ή χλόασμα είναι μια μορφή υπερμελάγχρωσης που εμφανίζεται, κυρίως, σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα. Συχνά σχετίζεται με παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, με χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και με την εγκυμοσύνη. Εντοπίζεται συνηθέστερα στο μέτωπο, τις παρειές, το άνω χείλος και έχει τη μορφή μεγάλων σκουρόχρωμων κηλίδων.

 

Το μέλασμα μπορεί να είναι επιφανειακό ή βαθύτερο. Η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο μπορεί να γίνει από δερματολόγο, με χρήση ειδικής Λυχνίας Wood, ώστε να εκτιμηθεί η έκταση του προβλήματος και να συστηθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ

Η υπερβολική εφίδρωση των μασχαλών, των παλαμών και των πελμάτων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και, συχνά, αποτελεί πηγή μεγάλου στρες. Στο ιατρείο μας, η υπεριδρωσία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά σκευάσματα, φάρμακα από το στόμα ή τοπική έγχυση BOTOX.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ

Τα δερματικά θηλώματα (ακροχόρδωνες) είναι πολύ συνήθεις καλοήθεις βλάβες. Συνήθως, έχουν χρώμα ίδιο με του δέρματος ή καφέ, είναι μαλακά και μοιάζουν με κρεατοελιές. Εντοπίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, τις μασχάλες, κάτω από το στήθος και στις μηροβουβωνικές πτυχές. Η θεραπεία τους είναι εύκολη και γίνεται με διαθερμοπηξία, κρυοπηξία ή χειρουργική αφαίρεση.

ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

Συχνές και ακίνδυνες βλάβες του δέρματος, που αν και μπορεί να έχουν διάφορες μορφές, συνήθως εμφανίζονται ως μικρά εξογκώματα, συχνά με ανώμαλη επιφάνεια. Οφείλονται στον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus ή HPV), επομένως είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές. Η μετάδοση γίνεται με την άμεση δερματική επαφή, αλλά και με το άγγιγμα μολυσμένων αντικειμένων ή επιφανειών (π.χ. όργανα γυμναστικής, αποδυτήρια, πισίνες κ.ά.). Η θεραπεία τους γίνεται με τοπικά σκευάσματα ή με κρυοπηξία, διαθερμία και χειρουργική αφαίρεση.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΡΙΧΩΝ

Στο ιατρείο μας καλύπτουμε όλο το φάσμα των παθήσεων των τριχών, όπως είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία, η Γυροειδής Αλωπεκία, η Τελογενής Τριχόπτωση, ο Θυλακικός Λειχήνας, η Υπερτρίχωση κ.ά.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΝΥΧΩΝ

Εκτός από τις μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις, τα νύχια μπορεί να προσβληθούν και από άλλες παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και ο λειχήνας. Μπορούν, επίσης, να αποτελέσουν μέσο για τη διάγνωση διαφόρων συστηματικών παθήσεων (π.χ. αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.). Τέλος, με τη βοήθεια της Δερματοσκόπησης μπορεί να γίνει η διάγνωση του υπονύχιου αιματώματος, του υπονύχιου μελανώματος και των σπίλων.

 

Στο ιατρείο μας υπάρχει η δυνατότητα της θεραπείας των μυκητιάσεων με Laser, αλλά και της παρακολούθησης ύποπτων βλαβών των ονύχων με το σύστημα της Ψηφιακής Χαρτογράφησης.

ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ

Ο Ερυθηματώδης Λύκος ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια υπερβολική «αντίδραση» του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον του ίδιου του οργανισμού.

 

Ο Ερυθηματώδης Λύκος μπορεί να είναι οξύς, υποξύς ή χρόνιος (Δισκοειδής). Εκτός από το δέρμα μπορεί να προσβάλλει και άλλα όργανα, επομένως είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση με σωστή θεραπεία.

 

Άλλα νοσήματα του συνδετικού ιστού που προσβάλλουν το δέρμα είναι η Σκληροδερμία (εντοπισμένη ή γενικευμένη) και η Δερματομυοσίτιδα.

ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ
ΒΛΑΒΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ/ΕΚΖΕΜΑ

Η Ατοπική Δερματίτιδα ή Έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση που στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται κατά τη βρεφική ή παιδική ηλικία, ενώ μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα 

Επιστημονικά τεκμηριωμένες & εξατομικευμένες υπηρεσίες Κλινικής Δερματολογίας, από τη Δερματολόγο Αικατερίνη Κιριμλίδου Χαρίση, στη Θεσσαλονίκη.

 

KΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

    Μητροπόλεως 57, 546 23, Θεσσαλονίκη

+30 2310 269201

info@dermatologos-kirimlidou.gr

Ιατρείο Tρικάλων

    Βύρωνος 12, 421 00, Τρίκαλα

+30 24310 77243

info@dermatologos-kirimlidou.gr

ΙΑΤΡΕΙΑ