Σπίλοι - Μελάνωμα

Πρόληψη του μελανώματος & άλλων δερματικών καρκίνων

ΙΑΤΡΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι "Κοινοί" Σπίλοι (ελιές) ανευρίσκονται στην πλειονότητα των ανθρώπων σε μικρούς ή μεγαλύτερους αριθμούς. Μπορεί να είναι παρόντες από τη γέννηση "Συγγενείς Σπίλοι", οι περισσότεροι όμως εμφανίζονται κατά την παιδική/εφηβική ηλικία ή κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή.

 

Κάποιοι σπίλοι είναι επίπεδοι, άλλοι προεξέχουν από το δέρμα, ενώ το χρώμα τους ποικίλλει. Οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι, ασυμπτωματικοί και δε χρήζουν καμίας θεραπείας. Εξαιρούνται αυτοί που τραυματίζονται συχνά, καθώς και αυτοί που εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 45-50 ετών.

 

Από την άλλη, οι "Δυσπλαστικοί" Σπίλοι χαρακτηρίζονται, συνήθως, από μεγαλύτερο μέγεθος, ποικιλοχρωμία ή ασυμμετρία. Παρότι συχνά είναι καλοήθεις, έχουν κάποια "άτυπα" και ύποπτα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να θυμίζουν αυτά του Μελανώματος. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η στενή παρακολούθηση ή και η αφαίρεσή τους.

Τα ιατρεία της Δερματολόγου Αικατερίνης Κιριμλίδου – Χαρίση είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα Ψηφιακής Δερματοσκόπησης και Χαρτογράφησης Σπίλων (ελιών).

Η Χαρτογράφηση Σπίλων είναι ο ασφαλέστερος και πιο σύγχρονος τρόπος ψηφιακής αποθήκευσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή όλων των ύποπτων βλαβών του δέρματος και δημιουργίας εξατομικευμένου ψηφιακού αρχείου, για την παρακολούθηση πιθανών αλλαγών και την πρόληψη του μελανώματος και άλλων δερματικών καρκίνων.

Κακόηθες Μελάνωμα

Το μελάνωμα προέρχεται από μελανοκύτταρα της επιδερμίδας και είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί είτε σε υγιές δέρμα είτε σε προϋπάρχοντα σπίλο.

 

Το μελάνωμα, όταν πρωτοεμφανίζεται, συχνά μοιάζει με σπίλο. Καθώς αναπτύσσεται, όμως, εμφανίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία ένας εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να αναγνωρίσει εγκαίρως.

 

Αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στο σωστό χρόνο, έχει πολύ καλή πρόγνωση έως πλήρη ίαση. Αντίθετα, οι προχωρημένοι όγκοι, συνήθως, συνοδεύονται από μεταστάσεις και χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης.

Η Δερματολόγος Αικατερίνη ΚιριμλίδουΧαρίση, στη Θεσσαλονίκη, είναι εξειδικευμένη στη διάγνωση του μελανώματος με τη χρήση της Δερματοσκόπησης.

 

Η ιατρός έχει συμμετάσχει σε course του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Graz στην Αυστρία το 2015 (International Short Course on Dermoscopy), ενώ είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης (International Dermoscopy Society) και της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοσκόπησης.

Επιστημονικά τεκμηριωμένες & εξατομικευμένες υπηρεσίες Κλινικής Δερματολογίας, από τη Δερματολόγο Αικατερίνη Κιριμλίδου Χαρίση, στη Θεσσαλονίκη.

 

KΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

    Μητροπόλεως 57, 546 23, Θεσσαλονίκη

+30 2310 269201

info@dermatologos-kirimlidou.gr

Ιατρείο Tρικάλων

    Βύρωνος 12, 421 00, Τρίκαλα

+30 24310 77243

info@dermatologos-kirimlidou.gr

ΙΑΤΡΕΙΑ