dermatologos-kirimlidou|photo

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙΡΙΜΛΙΔΟΥ - ΧΑΡΙΣΗ
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

  • Δευτέρα-Παρασκευή 09:30 - 21:00 κατόπιν ραντεβού

Γυναίκα ασθενής με ψωρίαση στα χέρια

Ψωρίαση και διατροφή: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε, αν έχετε ψωρίαση

Μπορεί η ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης να είναι τόσο απλή όσο η αλλαγή στη διατροφή μας;

Η 29η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, μια ημέρα που καθιερώθηκε το 2004 για την ενημέρωση του κοινού, των ασθενών και των γιατρών σχετικά με την πάθηση.

 

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το δέρμα και σε ορισμένες περιπτώσεις και τις αρθρώσεις. Αν και δεν προκαλείται από τη διατροφή, οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν το πόσο έντονα εκδηλώνονται τα συμπτώματα, καθώς και τη συχνότητα των εξάρσεων.

 

Παρακάτω, θα δούμε πως επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές και αποφεύγοντας εκείνες που επιδεινώνουν την κατάσταση, μπορείτε να υποστηρίξετε καλύτερα την υγεία του δέρματος, αλλά και του οργανισμού σας συνολικά.

 

Διαβάστε περισσότερα: Ψωρίαση: Αίτια, συμπτώματα και σύγχρονες θεραπείες

 

Τι είναι η ψωρίαση;

 

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, μη μεταδοτική πάθηση του δέρματος που επηρεάζει το 2% του πληθυσμού. Πολλά γονίδια ευθύνονται για την εμφάνισή της, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί πολύπλοκοι ανοσολογικοί μηχανισμοί. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και συχνά έχει απρόβλεπτη πορεία. Ειδικά η μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και κατάθλιψης.

 

Πώς μοιάζει η ψωρίαση και πού εντοπίζεται;

 

Χαρακτηριστικές βλάβες της κοινής ψωρίασης είναι οι «ψωριασικές πλάκες», δηλαδή περιοχές του δέρματος με ερυθρό χρώμα που είναι καλυμμένες με λευκωπά ή αργυρόχροα λέπια. Εμφανίζονται συνηθέστερα στο τριχωτό της κεφαλής, στα γόνατα και τους αγκώνες, καθώς και στο κάτω μέρος της ράχης. Παρ’ όλα αυτά, η ψωρίαση μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές και εντοπίσεις.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Ψωρίαση

 

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην ψωρίαση και τη διατροφή;

 

Καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν προκαλείται από κάτι που τρώτε, αλλά υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψωρίασης. Πολλές τροφές είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή σε όλο το σώμα. Σε ορισμένα άτομα, αυτός ο εκτεταμένος ερεθισμός μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της ψωρίασης πιο έντονα.

 

Πώς προκαλούν τα τρόφιμα φλεγμονή;

 

Οι έρευνες συνεχίζονται για το πώς ορισμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονώδη απόκριση. Τα δεδομένα δείχνουν ότι κάποια τρόφιμα, ειδικά τα πολύ επεξεργασμένα, «υπερδιεγείρουν» τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος.

 

Για παράδειγμα, τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στον λιπώδη ιστό (σωματικό λίπος). Η χρόνια φλεγμονή του λιπώδους ιστού (συχνή σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ψωρίασης. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειας και άλλων χρόνιων παθήσεων.

 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε, αν έχετε ψωρίαση

 

Πολλές τροφές υψηλών θερμίδων, που οδηγούν σε αύξηση βάρους και αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιοπάθειας, είναι επίσης φλεγμονώδεις. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες τροφών που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης.

 

Αλκοόλ

 

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ «καταπονεί» το συκώτι, το οποίο πρέπει να παράγει χημικές ουσίες για να το μεταβολίσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή. Το αλκοόλ βλάπτει επίσης τα καλά βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας φλεγμονή στο παχύ και λεπτό έντερο.

 

Γαλακτοκομικά

 

Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Το γάλα περιέχει επίσης καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που κάποιοι δυσκολεύονται να χωνέψουν. Σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, η χρόνια γαστρεντερική ενόχληση μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή. Για ορισμένους, η μείωση ή διακοπή των γαλακτοκομικών βελτιώνει τα συμπτώματα ψωρίασης.

 

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

 

Λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, ζυμαρικά, γλυκά και ορισμένα δημητριακά πρωινού είναι πολύ επεξεργασμένα και δεν έχουν ίνες και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πολλή ζάχαρη, που αυξάνει απότομα το σάκχαρο. Επίσης αυξάνουν ουσίες που ονομάζονται «τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης» και προκαλούν φλεγμονή.

 

Κορεσμένα και τρανς λιπαρά

 

Λίπη από κόκκινο κρέας, τυριά, τηγανητά, μαργαρίνες, fast food και επεξεργασμένα σνακ προκαλούν φλεγμονή. Αυξάνουν την LDL («κακή χοληστερόλη»). Έρευνες δείχνουν σύνδεση ανάμεσα στην υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και στην εμφάνιση ή επιδείνωση της ψωρίασης.

 

Τροφές με πολλή πρόσθετη ζάχαρη

 

Αναψυκτικά, γλυκά, αρτοσκευάσματα και άλλα προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη αυξάνουν το λίπος και τη φλεγμονή στον οργανισμό. Η υπερβολική ζάχαρη αυξάνει επίσης τις κυτοκίνες, πρωτεΐνες που προκαλούν φλεγμονή. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι και τα τεχνητά γλυκαντικά (όπως η ασπαρτάμη) ίσως συνδέονται με χρόνια φλεγμονή.

 

Γλουτένη

 

Άτομα με ψωρίαση έχουν υψηλότερα ποσοστά κοιλιοκάκης. Η γλουτένη (πρωτεΐνη σε σιτάρι και άλλα δημητριακά) προκαλεί αυτοάνοση αντίδραση σε όσους έχουν κοιλιοκάκη. Αυτά τα άτομα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη γλουτένη, ενώ σε άλλα η μείωση της μπορεί να μειώσει τις εξάρσεις ψωρίασης.

 

Τροφές που πρέπει να τρώτε, αν έχετε ψωρίαση

 

Όπως κάποιες τροφές προκαλούν φλεγμονή, άλλες την καταπολεμούν. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι η καλύτερη προσέγγιση. Μπορεί να μειώσει τις εξάρσεις ή να κάνει τα συμπτώματα πιο ήπια. Μάλιστα, η μεσογειακή διατροφή έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

 

Οι καλύτερες τροφές για ψωρίαση περιλαμβάνουν:

  • Ψάρια, άπαχο κρέας ή φυτικές πρωτεΐνες (τόφου, τέμπε)
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Όσπρια (φασόλια, φακές)
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους
  • Ελαιόλαδο
  • Μικρές ποσότητες χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικών
  • Δημητριακά ολικής άλεσης

 

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι βιταμίνες ή συμπληρώματα μειώνουν τα συμπτώματα. Το καλύτερο είναι να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τροφές. Ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα όμως, είναι γενικά ασφαλές.

 

Πώς να ξεκινήσετε μια διατροφή για την ψωρίαση

 

Αν θέλετε να αλλάξετε τη διατροφή σας, ξεκινήστε σταδιακά. Μια πολύ αυστηρή δίαιτα δύσκολα διατηρείται και μπορεί να στερήσει θρεπτικά συστατικά. Αρχίστε μειώνοντας τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

Αντικαταστήστε τα γλυκά με φρέσκα φρούτα. Πιείτε τσάι βοτάνων ή νερό με φρούτα, δυόσμο ή αγγούρι. Αν υποψιάζεστε ότι συγκεκριμένη τροφή προκαλεί εξάρσεις, μιλήστε με γιατρό ή διαιτολόγο.

 

Επίσης, η παχυσαρκία μπορεί να χειροτερέψει την ψωρίαση, οπότε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους με λιγότερες θερμίδες και μικρότερες μερίδες μπορεί να βοηθήσει. Η υγιεινή διατροφή πρέπει να συνοδεύεται από σωστό τρόπο ζωής: επαρκή ύπνο, τακτική άσκηση, λιγότερο άγχος. Αν καπνίζετε, ζητήστε βοήθεια για να το κόψετε.

 

Αν θέλετε να εξεταστείτε ή να ρωτήσετε περισσότερες πληροφορίες για την Ψωρίαση, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας.

 

*Πηγή: hopkinsmedicine.org
**Photo credit: Freepik

0
Feed